Wat doe je als je een jonge zwaluw hulpeloos op straat ziet liggen?
Mijn echtgenoot neemt hem dan mee naar huis. Op zondag, vlak voor het moment dat alle verjaardagsvisite komt en de vogelopvangcentra onbereikbaar zijn ondanks dag- en nachtbereikbaarheid.
Ik bemoei me er niet zoveel mee. Ik heb de verwachting dat hij snel dood zal gaan van de schok van alle gebeurtenissen en het lawaai om hem heen. Hij is zo klein en kwetsbaar.
Maar na 6 uur leeft hij nog en ik probeer contact met hem te maken. Ik hoor een paar keer: ‘Wat gebeurt er toch?’ en rustig leg ik hem uit dat hij uit zijn nest gevallen is en dat wij zullen proberen hem te voeren zodat hij kan groeien en uit kan vliegen.
Ik vraag hem wat hij wil en dat is een veilige plek en rust.
Ondertussen is er nieuw bezoek en gaat de verjaardagsdrukte door.
De volgende dag bestaat uit zoeken naar goed voedsel. Dat vindt mijn man in de vorm van levende krekels die hij moedig het leven ontneemt om Henkie (zoals hij inmiddels schijnt te heten) in leven te kunnen houden.
We hebben het over de plaats waar Henkie moet staan. Ik vind dat hij buiten moet blijven omdat hij niet moet wennen aan mensen en hun geluiden en mijn man vindt dat hij warmte en bescherming nodig heeft. Hij heeft hem gevonden, hij wint, dus Henkie komt in een afgesloten kattenmandje vlakbij een van de zitplekken van de ara te staan.
Van een jonge kauw die eens in de vogelopvang had gezeten, begreep ik dat hij het vreselijk vond dat er geen takken waren. Henkie zit dus vanaf het begin in een geïmproviseerd nestje van hooi en om hem heen zijn wilgentakken. Het ruikt er naar natuur.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
hallo
BeantwoordenVerwijderenbij ons in de stal lag vandaag ook een jong zwaluwtje.
we hebben nu een paar vliegjes gevoerd en ze werden gretig genomen.
maar hoeveel geef je nu per keer en om de hoeveel tijd.en moet je ze ook water gaan geven.
groetjes esther
Hoi Esther,
BeantwoordenVerwijderenZoals je aan mijn verhaal ziet is het grootbrengen van een jonge zwaluw een hele klus!
Ik ben al 11 dagen intensief bezig.
Op internet lazen we dat het heel vaak niet lukt dus we zijn best blij/trots dat het met deze 'Henkie' goed gaat.
We voeren hem om het anderhalf uur krekels (een doosje is 2,75 in de dierenwinkel; niet iedere dierenwinkel heeft het; misschien kunnen ze wel bestellen) en het gaat heel rap met de krekels!
Ik zou je eigenlijk adviseren om hem naar de vogelopvang te brengen ... Of je moet er net als ik/wij heel veel tijd voor vrijmaken.
Groet,
Piek
hallo, ik heb een jonge kwaluw gevonden het weekend heeft die overleeft graag zou ik hem verder willen verzorgen en kijk overal op internet en vogelcentrum bellen wat te doen.? hoe gaat het met henkie is die uitgevlogen? ik hoop dat onze het overleeft gr herma
BeantwoordenVerwijderenHallo
BeantwoordenVerwijderenIk heb een jonge zwaluw gevonden bij ons in de stal. Ik wil hem graag groot brengen zodat hij kan uitvliegen. Maar wat moet hij eten? Want krekels, muggen en vliegen eet hij niet.
Groeten,
Karlijn
Ik heb inmiddels een zwaluwtje van ca.6dgn oud "groot" gebracht en begint nu zelfstandig te worden.
BeantwoordenVerwijderenIk heb deze de eerste dag een mengsel van beschuit, water en gekookt ei gegeven. Later heb ik universeel voer voor insecteneters gehaald en insectenpasta (Gewoon bij tuincentrum Ranzijn). Af en toe vang ik wat vliegen voor de zwaluw.
Inmiddels is hij al 20 dagen oud en begint hij te oefenen met vliegen. Drinkt zelfstandig water en zoekt al naar vliegjes.
Hallo
BeantwoordenVerwijderenWat leuk om al deze verhalen te lezen.
Wij hebben ook en zwaluwtje gevonden, hoe oud hij is weten we niet precies, maar het is eten en slapen.
Hij is al wel uit zijn pennen, en af en toe krabbelt hij zichzelf onder en op zijn vleugeltjes....super schattig.
We vonden het ook moeilijk om hem te voeren en wat?
Er staat niet echt superveel vind ik op internet over de voeding en zelf voeren, maar we zijn erachter gekomen via de Dierenzaak, om hem meelwormen te voeren, insectenpaté, en eierkrachtvoer, deze drie voedingen bevatten veel eiwitten die de vogeltjes nodig hebben.(deze zijn verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak of intratuin/groenrijk)
Voer ze nooit met grondwormen, want dan gaan ze dood.
Zelf een eierpapje maken met beschuit en ei is ook niet echt aan te raden, want dat kan gaan schimmelen.
We kijken ieder uur of onze Toni honger heeft, een beetje fluiten en met je hand richting zijn kopje gaan, dan gaat vanzelf zijn snaveltje open.
We praten en fluiten regelmatig naar 'm zodat Toni aan ons geluid kan wennen en ons kan herkennen.
Als we op de bank zitten mag Toni in ons kraagje of onder ons haar een tukje doen, dat vind ie super en vooral lekker warm en dat is belangrijk voor ze.
Hij verblijft in een binnen konijnenhok, waar wij hooi ingelegd hebben, en m'n dochter heeft een nestje gemaakt van een bolletje wol, heerlijk warm voor Toni!
Vliegjes en muggetjes zijn ze ook dol op, maar die krijg je niet altijd te pakken.
We hopen dat Toni bij ons zal volgroeien en zoals die het nu doet, ziet het er goed uit.
gr. ouders van Toni